Bereid je goed voor op de Politie Test!

Is werken bij de politie jouw droom? Dan ben je niet de enige! Je zult, de politieopleiding te gaan mogen volgen, eerst flink wat tests moeten doen. En die zijn lang niet gemakkelijk. Deze Politie Test is ervoor om te bepalen wat jouw niveau is, en ook om te kijken of je fysiek in staat bent om de opleiding te gaan volgen. De eerste dag van de selectieprocedure bestaat eruit dat je informatie krijgt over de inhoud van het politiewerk. Het is immers meer dan achtervolgingen, stoere acties en een beetje rondlopen op straat. De tweede dag is de dag dat je verschillende taaltest en een Cognitieve Capaciteitentest. En daar gaat het in dit artikel nu juist over.

Kom goed voor de dag bij de Politie Test

Het lijkt misschien een beetje vreemd dat je, bij de Politie Test, ook een taaltest moet doen. Maar het gaat er hier vooral over om te checken hoe jouw taalniveau is, en hoe snel je van begrip bent. Deze Politie Test valt nog lang niet mee en daarom is het verstandig om je hier goed op voor te bereiden. Je kunt dit gewoon online doen en je voortgang in de gaten houden. Net als bij het cognitieve onderdeel van de Politie Test. Door, bijvoorbeeld, te oefenen op matrix redeneren, zul je steeds sneller ontdekken welk cijfer, welke letter of afbeelding of welk woordt ontbreekt in een matrix van 9 vakken.

Maar is dat dan alles?

Nee. Een ander belangrijk onderdeel van de Politie Test is het tweede deel van de tweede dag: de sporttest waarin je kracht en uithoudingsvermogen getest worden. En dan is er nog dag 3. De dag dat je persoonlijkheid wordt onderzocht. Je komt in gesprek met een psycholoog om ervaringen uit jouw verleden te bespreken. De psycholoog bepaalt aan de hand van dit gesprek en aan de hand van een rollenspel of je een geschikte kandidaat zou kunnen zijn.

Wat? Een rollenspel?

Ja. Tijdens de Politie Test zul je deelnemen aan een rollenspel. En nee, dat is geen toneelstukje. Je kunt je hier ook goed op voorbereiden door de complete sollicitatietraining te volgen. Ook wanneer je niet de Politie Test gaat doen, maar je voor wilt bereiden op een andere functie is het doen van rollenspellen steeds meer gebruikelijk. Tijdens een rollenspel komt je oplossingsvermogen pas goed bovendrijven. En dat kan van doorslaggevend belang zijn. Ook buiten de politie. Succes met je voorbereidingen en met de test!