Auto leasen voor je bedrijf. Goed idee?

Als beginnend ondernemer sta je voor veel keuzes. Hoe ga je je bedrijf in de markt zetten? Hoe breng je je product onder de aandacht? Begin je alleen of meteen met personeel? Huur je een pand of werk je voorlopig maar even vanuit huis? Allerlei praktische vragen die je bezig kunnen houden. En dan is er nog het vervoer. Heb je een auto nodig om naar je klanten te gaan of om je product naar de klanten te brengen? Ga je daar je privé auto voor gebruiken? Koop je een bedrijfsauto? Of ga je een auto leasen? Eerst moet je bepalen of je auto inderdaad kan gelden als een bedrijfsauto.

Dit is een bedrijfsauto

Je kunt je auto als bedrijfsauto aanmerken als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Die voorwaarden zijn de volgende. Ten eerste moet je natuurlijk ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting. Daarnaast moet je je auto gebruiken voor je werk en rijdt je met die auto niet meer dan 500 kilometer privé. Geldt dit voor jou dan kun je bepaalde autokosten aftrekken van je winst en dat is gunstig voor je inkomstenbelasting. Kosten die je kunt aftrekken zijn bijvoorbeeld afschrijvingen, onderhoud, parkeerkosten, verzekeringen en motorrijtuigenbelasting. Koop je echt zelf een auto dan mag je onder bepaalde voorwaarden ook de aanschafkosten aftrekken. Maar kom je tot de conclusie dat je inderdaad een bedrijfsauto nodig hebt dan is financial lease via lease.auto ook een optie. Lease.auto biedt deze zakelijke leasevorm zodat je eenvoudig een auto kunt aanschaffen voor je zaak.

Hoe werkt financial lease?

Financial lease kan veel handiger zijn dan de aankoop van een auto. Maar hoe werkt het? De gewone Nederlandse term van financial lease is in dit geval huurkoop. De auto is namelijk tegelijk het onderpand van je lease. Je betaalt de lease in gelijke bedragen maandelijks aan de geldschieter terug. Dit is helemaal aan te passen aan jouw persoonlijke situatie wat als beginnende ondernemer erg handig kan zijn. Zo houd je geld over voor andere belangrijke investeringen zoals materiaal of een pand. Met financial lease ben je al economisch eigenaar van de auto. Je bent dus zelf verantwoordelijk voor bijvoorbeeld verzekeringen en onderhoud. Pas als de laatste termijn is afbetaald wordt de auto helemaal van jou. Denk jij dat jij een bedrijfsauto nodig hebt? Laat je goed informeren en verdiep je in deze lease vorm? Misschien is dit wel iets voor jou?