De Tour de France zit erop. Drie weken lang zaten wielerliefhebbers gekluisterd aan de buis om dit fantastische sportevenement te volgen. Maar waar we voorheen afhankelijk waren van de beelden vanaf een motor of een helikopter, is het anno 2015 heel anders. Talloze fietsen zijn uitgerust met een actioncam. Dat zorgt dus voor exclusief beeldmateriaal, zodat je echt met het peloton meefietst. Dankzij de indrukwekkende beelden van de wielrenners krijg je de illusie zelf op het zadel te zitten en die berg met 80 kilometer per uur af te dalen. Hoe maak je zelf nou dit soort gave beelden? 10 tips voor de perfecte GoPro-filmpjes.

In de voorbereiding:

Tip 1: Weet wat je wilt filmen

Niet alles is leuk om naar te kijken. Een lang stuk rechtdoor? Saai. Kies vooraf momenten uit waarvan je verwacht dat het spectaculair kan worden. Een afdaling bijvoorbeeld. Maar ook de interactie met de groep is bijzonder. Een high five met je vrienden na het beklimmen van die Alpenreus is een prachtig shot!

Tip 2: Bepaal de framerate

Actioncamera’s filmen op steeds hogere resoluties. Bepaal vooraf goed welke resolutie je wilt filmen. Een hogere framerate zorgt er bijvoorbeeld voor dat je ook slowmotions kunt monteren, maar vaak gaat dat weer ten koste van de resolutie. Bepaal dus vooraf welke framerate en resolutie je gaat gebruiken en stel de camera zo in.

Tip 3: Laad je batterijen op

Ze vliegen leeg, die GoPro’s. Laad ze dus vooral goed op. Wil je een lang stuk filmen? Zorg dat je de GoPro op een externe stroombron hebt aangesloten. In de auto is dit makkelijk, aangezien die een aansluiting heeft. Neem voor op de fiets vooral een paar reservebatterijen mee. Sommige actioncams hebben een wificonnectie met een app. Erg handig, maar zet het uit wanneer je het niet nodig hebt.

Tijdens het filmen:

Tip 4: Maak een testbeeld

Heb je de camera ergens op gemonteerd? Kijk dan altijd even welk resultaat de hoek geeft. Dat zorgt ervoor dat je zeker weet dat je het beeld hebt dat je zoekt.

Tip 5: Beweeg!

Het gaat om ACTIONcams. Dus beweeg ergens waar actie is. Ga surfen. Fietsen. Racen. Doe iets. Op kantoor komt zo’n apparaat niet echt tot zijn recht.

Tip 6: Kies verschillende standpunten

Zit de GoPro op je stuur? Haal hem er eens af. Zet hem op je helm, of onder je zadel. Een nieuw perspectief zorgt voor extra shots en daardoor krijg je meer dynamiek. Richt je de camera op jezelf of zit de camera op je helm? Het zijn twee totaal verschillende invalshoeken, tijdens hetzelfde moment.

GoPro anglesTip 7: Gebruik meerdere actioncams

Dat is luxe, maar als het kan: onwijs waardevol. Je kunt hetzelfde moment namelijk op meerdere momenten filmen. En daar word je blij van in de montagekamer.

Tip 8: Vergeet het geluid niet

Bijzondere situaties creëren vaak ook bijzondere geluidjes. Die oerkreet bij het bereiken van de top. De tranen na de afdaling. Gebruik ze in de eindmontage.

Na het filmen:

Tip 9: Muziek

Monteren op de muziek hoeft niet altijd, maar het kan wel het effect van de beelden versterken.

Tip 10: Delen

Kun je een wifiverbinding leggen tussen je telefoon en de actioncam (met een GoPro kan dat), download dan alvast de beelden op je telefoon. Dan kun je je favoriete beelden al delen, zodat je kunt testen welke het beste werken. Heb je de video af? Kies je online platform slim. YouTube en Vimeo zijn prachtige dragers, maar integreer die video’s ook op je website of op socials.

Hieronder 5 indrukwekkende GoPro filmpjes van de Tour 2015:

1. Hectiek op de Alpe d’Huez (20e etappe)
De laatste Alpenrit leverde spectaculaire beelden op. Met name na de tweede minuut is de hectiek met de omstanders goed te zien is.

 

2.  De crash (3e etappe)
Deze beelden laten zien hoe een materiaalman uit zijn auto springt om zo snel mogelijk naar de zojuist gevallen wielrenners te rennen. Duidelijk is te zien hoe chaotisch het ter plekke was.


3. Aankomst in Parijs!
De allerlaatste etappe was weliswaar misschien niet de spannendste maar levert, ondanks de regen, mooie beelden van de Champs-Élysées op.

 

4. Snelle afdaling in de Pyreneeën (11de etappe)
Tijdens de tweede bergetappe in de Pyreneeën is te zien hoe hard de renners van de Tourmalet en de Col d’Aspin dalen. Vooral na minuut twee gaan ze volle bak naar beneden.

 

5. Grand Départ in Utrecht (proloog)
Mogen we ook nog een beetje chauvinistisch zijn? Wij willen deze mooie beelden in ieder geval nog wel een keer zien. In dit filmpje een impressie van de sfeer in onze Domstad.

Naast het officiële GoProWorld Tour videochannel, hebben veel ploegen hun eigen kanaal opgezet, zoals BMC Racing Team (USA), Team Giant – Alpecin (D) en natuurlijk Team Lotto NL – Jumbo (NL).

GoPro

GoPro, de fabrikant van deze actioncamera’s laat deze Tour de diverse teams rijden met Hero4 actiecamera’s op hun fietsen. YouTube staat er vol mee, de beelden zijn niet live op tv te zien (technisch is het overigens al wel mogelijk om de beelden live uit te zenden, maar er moet nog overeenstemming gesloten worden met de teams).

Meerkat & GoPro

Sinds kort kunnen de video’s van de actioncams meteen gedeeld worden via Meerkat. De functie is voorlopig echter alleen beschikbaar via de iOS-app van Meerkat en voor gebruikers van een GoPro 3. De camera kan verbonden worden aan de app. De eerstvolgende update van de Meerkat app zal het ook mogelijk maken voor de eigenaars van een GoPro4.

Auteur: Marieke van der Helm-Bax
Marieke Blog

 

Binnen Head Office NL is zij verantwoordelijk voor alle in- en externe communicatie. Ze kijkt graag naar sport, films en is een enthousiasteling op het gebied van Social Media.

It's only fair to share...Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Facebook